Olof Abraham Staaffs brev till Anna & Theodor Bergström

På qvällen den 30 Okt 1895

Min kära Anna!

Jag får nu först och främst tacka dig och Theodor för brefven, hvilka jag bekommit, - och vidare för den stora lådan, med de ypperliga äpplena, som erhölls sistlidna Måndag den 28de dennes. Anna och Petra reste till Änge för att hämta någon vinterfrukt, som vi med Kjelssons köpt i Östersund och då fingo de helt oförmodadt tag på lådan – Äpplena voro utmärkt goda – vi delade med åt Petra, såsom Du lärer meddelat af mesosten. Det var dock icke mer af densamma, än att Du, som tycker så mycket om den, bordt åtminstone behållit den stora brorslotten, icke derföre, att jag missunnar Emma. Hon tycker väl icke heller om den, så mycket som Du. Hennes man äter den kanske icke.
Godt att höra det Ni alla befinna eder i högönskelig välmåga. Det är nu öfver 2 år sedan jag var hos Eder och våldgästade. Den resan glömmer jag icke. Jag blef så omhuldad, att jag ej nog derför tacka kan – Äfven i somras gjorde jag en i allo treflig resa till Ljusnedal, inbjuden av Farups barnen. Der skall Du tro, att jag ock blef förplägad. De visste icke huru väl de ville mig – Ja, den resan glömmer jag icke heller. Jag fick äfven då göra bekantskap med Jens Farups fästermö. Hon är eller har varit nu i Stockholm, dit Jens reste för en kort tid sedan – Kanske hafva Ni träffat dem –
Ja, så äro nu Edra gossar så stora, att de gå i skolan – Och lillan är så rar, att Mor väl skämmer bort henne – Dock kanske mer Far sjelf. Få se om jag någonsin skall få se dem och eder. För eder, som unga äro, är det lätt att komma till Offerdal och icke heller är det så dyrt, ty såsom I veten, så är taxan nedsatt från Stockholm till Norrland.
Nu må jag tala litet om oss. Jag tror det jag är mig lik, som när jag var hos eder – om icke litet fagrare än då! – naturligtvis – En utomordentlig god hälsa är mig beskärd – Mor har ock temmelig god hälsa – nästan bättre än förut. Hon knogar på och kan ej gifva sig någon ro, fastän ryggen är ond. Som Ni torde veta, så kom Anna hem sistlidna Juni för att hjelpa oss gamla – Det är andra året som jag har Adjunct – Hushållet är således 4 personer och dertill en piga – Petra har ett vackert hem å Hällänge, som ligger nätt ½ mil härifrån – Abraham har nu 2 söner – Den äldre, som heter Ragnar, är en rar pojke och rustibuse af värsta slaget – I höst var han här nära en månads tid. Han höll oss på bena – Per är vid Tullen i Sundsvall – Det är nu den 8de sommarn. Om vintern är han hemma. Så snart sjöfarten slutar kommer han hem – Jonsson från Ås, ej Theres, var här i höst några dagar men jag hade litet nöje af hans närvaro, ty jag var anmodad att infinna mig vid Biskops visitation i Undersåker. Han och Theres må dock väl, vet jag. Calle Bergström träffade jag för en tid sedan i Östersund. Han påstod att han var dålig, men såg ej så ut.
Svägerskan Enkan Amalia Staaff bor nu i Sundsvall hos sin dotter Ottilia, som är lärarinna der.- Matilda Staaff är nu lärarinna i Östersund. Hon var förut i Luleå. Gabriel Staaff är nu i höst (säges det) gift med en Bonddotter från Ström – Nu har Du fått höra litet om slägten – Nu vet jag ej hvad jag skall slamra om – Jo, nu har jag köpt en häst, som jag saknat många år – så hafva vi en hundvalp, en gris och 10 á 12 får – är det ej uppbyggeligt att höra!
Om ni ej sett det i Tidningar, så vill jag omtala, att Farupparna fått för den till viss dimension undantagna skogen öfver 200 000 kronor. – För sjelfva egendomen af Staten 200 010 kr –
Vi hafva nu godt slädföre – Öfverfullt med råttor, som förstör säd och hö – Nu slut med papperet – Jag har ock pröfvat Ditt tålamod – Varen I hjertligen hälsade både stora och små, samt alla som vill hafva en hälsning
från gamle Farbror och Morbror
Abraham
Nu bådas till qvällsvard –

Kommentarer:
Brevet skrivet till Anna Bergström på Finnboda, Nacka. Personer i hennes familj som nämns är maken Theodor, de två sönerna Theodor född 1887 och Erik 1889, vilka börjat skolan, samt ”lillan” som är Emma född 1891. Emma som fick del av mesosten är Anna Bergströms syster Emma Heilborn.
I brevet nämns vidare Olof Abraham Staaffs barn Anna, Petra gift Kjelsson, Abraham med sina två söner: Ragnar född 1893 och Ingemar född 1895, samt sonen Per.
Farups nämns på ett par ställen i brevet. O A Staaff hade en särskild relation till denna släktgren, eftersom han under några år tjänstgjort som brukspredikant på Ljusnedal. Efter brukspatron Farups död 1893 såldes bruket. Det är denna affär som omnämns i brevet. OA Staaffs besök hos barnen skedde efter faderns död, då bruket skulle avyttras. Jens Farup var styvson till OA Staaffs syster Erika.
Jonsson = komminister Jon Jonsson, gift med Theresia Bergström, Theodors syster.
Calle Bergström = Theodors bror. Han led sedan många år av lungtuberkulos, fick avbryta sina medicinstudier i Uppsala och tog tjänst på bank i Östersund. Avled 1906 i denna sjukdom, 43 år gammal.
Amalia Staaff, änka efter O A Staaffs bror Lars Ingemar. I brevet nämns några av hennes barn, Ottilia, Matilda och Gabriel.