Page 211 - Demo
P. 211

Rödön och Härnösand, och ifrån dec. månad sistlidet år till närvarande dag kostar du oss för dina kläder och böcker 194 Rgs. Vad hava däremot dina systrar, som icke heller få vara sysslolösa, bekommit? Jo, alla tillsammans icke ens hälften av denna summa, och ändå få de låta sig nöja. Men vi leva uti ett tidevarv, och det förargar mig allra mest, då sönerna skola hava allt och göra intet, och döttrarna däremot hava intet och göra allt. ...”
I Östersunds-Posten förekom 23/5 1953 en artikel med rubriken ’En folklig och glad herde’. Den handlar om prosten Staaff och är skriven av en känd hembygdsforskare i Rödön, Lars Larsson i Häste. Han skriver bland annat: ”...Staaff synes, till såväl personlig läggning som prästerliga egenskaper, ha varit ganska olik företrädaren. Som predikant skall han ha varit svag enligt det samtida omdömet, men utan djupare inträngande i de andliga problemen och mysterierna, förkunnade han den kristna läran efter evangeliernas bokstav och anda på det gammaldags och enkla sätt han var mäktig.”
Han var således ’klen att predika’, som man sade, men det sades också att han var en god människa och en glad och folklig herde under sin 32-åriga tid i församlingen. Han höll ej så strängt på vedertagna regler för det kyrkliga livet och uttalade ej stränga straffdomar om någon av kyrkfolket blev sömnig under predikan, om någon uteblev från nattvarden eller om någon av konfirmanderna var svag i sina kristendomsstycken.
Det religiösa livet hägnades särskilt genom goda, delvis av prosten dikterade, och av stämman antagna föreskrifter om ordningen i kyrkan och på kyrkovall. Protokollen tala rätt mycket om prostens milda åtgärder att förbättra gudstjänstlivet. Församlingsborna, som av vana och uppfostran voro kyrksamma, gingo också prosten till mötes emedan denne var i hög grad omtyckt.
Han var korrekt i sina protokoll och synes aldrig ha gjort sin mening gällande mot församlingens vilja. ...Prosten Staaff var en god jordbrukare och blev genom prästgårdens jordbruk, som han själv drev, i någon mån en förebild för bönderna. Han omtalas också som en mycket underhållande sällskaps-människa, som gärna drack toddy bland bönderna. ...Många av socknens äldre innevånare kunde ännu på 80- och 90-talen berätta om den staaffska familjen med de många glada och vackra ungdomarna, om den blide och förstående konfirmations-läraren samt om den sällskapliga och underhållande prostinnan.”
Om Johanna berättas, att hon förhöjde stämningen vid festligheter i hemmet med av henne skrivna tillfällighetsdikter. Hon var kanske i än högre grad än maken sjukvårdskunnig. Hennes av allsköns örter framställda mediciner
(211)




























































































   209   210   211   212   213