Page 145 - Demo
P. 145

17 års ålder anställning vid Ljusnedals brukskontor, där han arbetade åren 1875- 1878. Där fick han god kännedom i allt vad bruks- och lantbruksbokhålleri beträffar men också en god inblick i kommunal bokföring. Bruksägaren Farup, som vid sidan av vården av sin egen bruksförsamling med kapell och skolor även hade uppdraget att vara ordförande i kommunalnämnden i moderförsamlingen, hade då tillfälle att hålla yngste bokhållaren varm och denna kunskap drog sedan Nacka kommun stor nytta av. Sommaren 1878 återvände Theodor till Indal och tillsammans med brodern Fredrik förvaltade han Indals prästboställe fram till sommaren 1880. Men Theodors håg låg mer till det industriella och 1880 erhöll han anställning vid Bergsunds verkstäder, där han ett par år praktiserade dels i gjuteriet och dels i maskinverkstäderna. På lediga stunder studerade han flitigt för att inhämta den teoretiska delen.
År 1882 erbjöds han anställning som kamrer på Finnboda varv. Där kom han att verka under 44 år och först när han fyllde 70 år lämnade han sin anställning. I Nacka fick han sitt första kommunala uppdrag redan 1890 och detta följdes sedan av många. Han var under mer än ett decennium revisor för såväl kommun som kyrka och skola. Sedan 1902 var han kyrkvärd, ledamot av skolrådet samt kassaförvaltare för både kyrka och skola. Han var en period ordförande i taxeringsnämnden. Theodor gifte sig med sin kusin Anna Staaff i kapellet på Kungliga Djurgården. Efter vigseln åts festmiddagen på Brahegatan 32. Redan i dagboksanteckningar och brev från tonåren kan man märka Annas stora beundran för sin kusin Theodor och säkert var den ömsesidig precis som den kärlek som växte sig stark dem emellan och som man genom åren kan utläsa i en rik korrespondens de perioder de vistades på skilda orter.
Theodor blev efter moderns död 1873 ett stöd för fadern i fostran av de yngre barnen. Theodor led av att han alltför tidigt av ekonomiska skäl fick avbryta sina studier – något han senare försökte kompensera genom självstudier. Han beslöt att hans yngre bröder skulle få en bättre teoretisk start i livet. Många var de brev han sände till fadern, där han vädjade för dem och till sist lyckades han övertala denne. Det var Theodor som ordnade inackordering och skolor åt småbröderna och såg till att de hade kläder på kroppen. Utläggen redovisades sedan per brev till pappa i Indal. Kalle fick tragiskt nog på grund av lungsot avbryta sina studier men Ferdinand och Immanuel nådde sina uppsatta mål.
Se Profiler och miljöer.
(1) Anna Staaff-Bergström. Född 13/8 1858 i Stockholm. Död 7/8 1928 i Nacka, Stockholm. Begraven på sin 70-årsdag. Hänvisning till Carl Theodor Staaff Tabell 7.
(145)





























































































   143   144   145   146   147